Den siste skoleuka ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole i Ringsaker ble helt annerledes enn noen hadde tenkt seg. Det tragiske dødsfallet der en elev i 20-åra mistet livet etter å ha klatret på taket av et togsett, har rystet skolens elever og lærere. Vi er alle berørt av at et ungt menneske på så meningsløst vis har omkommet i en tragisk ulykke.

Nå nærmer politiets etterforsking seg slutten. Hendelsesforløpet er i store trekk kartlagt. Tre elever var på veg hjem fra avslutningsfest. De har klatret opp på taket av det parkerte toget, og gått fra vogn til vogn. Dessverre kom en av dem i kontakt med kjøreledningen, noe som medførte at døden inntraff umiddelbart.

Både Jernbaneverkets analyseenhet og Statens havarikommisjon har gransket omstendighetene rundt dødsfallet. Mye tyder på at Statens havarikommisjon vil åpne sak for å undersøke omstendighetene rundt hendelsen i detalj.

Det er alltid positivt at man får alle fakta på bordet. Det kan være bra både for Jernbaneverket som har ansvaret for togene, og for pårørende som kan få svar på alle ubesvarte spørsmål. Vi vil likevel advare mot at det innledes en jakt på syndebukker. Toget var dieseldrevet, og det er stilt spørsmål om hvorfor kjørestrømmen da fortsatt var på. Ifølge Jernbaneverket krever det store ressurser å slå av strømmen. I tillegg var det en vaktmann på stedet, for å passe på togsettene. Det er dessuten skiltet på alle stolper at man er i nærheten av en høyspentledning.

Alle vet at det er forbudt å klatre på taket av et togsett, akkurat som det heller ikke er lurt å gå i togskinnene. Vi kunne selvsagt ønske oss et samfunn hvor slike ulykker ikke skjer, og hvor det finnes sikkerhetsrutiner som også avverger de handlingene som bryter med all sunn fornuft. Slike rutiner finnes dessverre ikke. I noen saker må vi akseptere at det ikke er mulig å forhindre et tragisk utfall. Ut fra de fakta som foreligger ser det ut som dødsfallet på det parkerte toget er et eksempel på en slik hendelse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.