Det pågår for tiden en opphetet debatt mellom Jernbaneverket og Hamars ordfører. Einar Busterud (BBL) anklager Jernbaneverket for å avlyse medvirkningsprosessen. Når Jernbaneverket vil møte alt annet enn Korridor vest med innsigelser, mener ordføreren at høringsrunden i realiteten er avlyst. Jernbaneverkets Intercity-direktør Anne Siri Haugen svarer med å anklage Busterud for faktafeil.

Les også: Jernbanen i fortida, nåtida og framtida

Jernbaneverket viser til brev fra formannskapet i Hamar kommune. Her oppfordres Jernbaneverket til å være tydelige på hvilke alternativer som frarådes og hvilke som anbefales. Jernbaneverket har åpenbart fulgt oppfordringen fra kommunen, og satt «fraråder» både på Korridor midt og øst.

Vi kan ikke se at det er grunnlag for anklagene om avtalebrudd. At flertallet i kommunestyret ikke liker Jernbaneverkets konklusjon er forståelig. Men det er en helt annen sak. Det er dessuten fortsatt fullt mulig å kjøre den planlagte høringsrunden fram til endelig avgjørelse faller.

Derimot mener vi Jernbaneverket har et forbedringspotensial når det gjelder informasjon. Planleggingsleder Sverre Setvik erkjenner da også overfor Hamar Arbeiderblad at Jernbaneverket har gjort en for dårlig jobb med å gi et eksakt bilde av kulvertalternativet i Korridor vest. Nå loves nye illustrasjoner. De burde vært presentert på folkemøtene for to uker siden. I hvilken grad kulverten frigjør strandsonen blir det kanskje viktigste spørsmålet når Jernbaneverket sier nei til de andre korridorene. Da burde man forstått betydningen av presise, etterprøvbare illustrasjoner som alle kan ta stilling til.

Er det uheldig at ordføreren og Jernbaneverket offentlig anklager hverandre for avtalebrudd og faktafeil? Vi synes ikke det. For et første kommer behovet for informasjon til overflaten. For det andre får vi innsyn i hvordan både Hamars ordfører og Jernbaneverket håndterer prosessen. Det er viktig kunnskap for befolkningen, og den kunnskapen bør ikke forbli inne på lukkede møter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.