Høyre, Frp, Venstre og KrF skal i løpet av noen uker forsøke å utarbeide en ny regjeringsplattform for en borgerlig flertallsregjering. Det vil være en historisk seier for statsminister Erna Solberg (H).

Derfor ligger det mye prestisje i potten når de fire partiene skal kjempe for sine hjertesaker. Kristelig Folkeparti går inn i forhandlingene som et splittet parti. Forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad er avhengig av å kunne presentere noen politiske seire for at partiet skal være villig til å takke ja til regjeringsdeltakelse. Øverst på hans liste står endringer i abortlovens paragraf 2c.

Det er med bekymring vi har hørt Erna Solberg si at hun er villig til å diskutere lovteksten i abortloven. Dette ble brukt som et agn fra Statsministerens kontor allerede da KrF avgjorde hvilket regjeringsalternativ man skulle forhandle med, og nylig gjentatt i NRKs Politisk Kvarter. Man må « … være villig til å snakke om disse spørsmålene», og det må være mulig å se på lovteksten, sier statsministeren. Det finnes åpenbart ingen grenser for hva Høyre er villig til å forhandle om for å lande det historiske regjeringsprosjektet.

Etter vårt syn må abortloven ligge fast. Skremslene om en massiv økning av antall aborter var hyppig brukt da loven ble innført for mer enn 40 år siden. De har vist seg å være grunnløse. Kjernen i paragraf 2 c som KrF ønsker å fjerne handler om kvinnens rett til å avgjøre om hun vil bære fram et barn som har en alvorlig sykdom eller er alvorlig funksjonshemmet.

Både Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til Aftenposten etter første dag av forhandlingene at kvinnens rett til selvbestemt abort må ligger fast. La oss håpe vi kan stole på dem når regjeringsforhandlingene går inn i mer krevende faser. Høyre bør ikke få lov til å selge kvinnenes langvarige kamp for selvbestemt abort for å få til sitt historiske regjeringsprosjekt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.