Høyres stortingsgruppe varsler kutt i NRK-lisensen. Det er mediepolitisk talsmann i Høyres stortingsgruppe, Kårstein Eidem Løvaas som sier dette til Dagens Næringsliv foran framleggelsen av forslaget til statsbudsjett på onsdag. Det er i og for seg ikke overraskende at forslaget kommer. Dette har vært en av de sakene de to regjeringspartiene lanserte foran stortingsvalget. Enkelte Frp-politikere var så sikre i sin sak at de lovte at det ikke ville bli noen NRK-lisens hvis partiet kom i regjering. Så raskt har det som kjent ikke gått.

Det kan høres forlokkende ut å få redusert den årlige fakturaen på 2.729 kroner. Likevel er summen ikke større enn at den neppe endrer den økonomien til norske husholdninger. For NRK er derimot konsekvensene store hvis lisensen blir redusert. Det har allerede vært gjennomført kutt i programtilbudet fordi lisensen ikke ble økt så mye som NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ønsket.

Vi tror Stortinget bør tenke seg nøye om før det gjennomføres et kutt i NRK-lisensen som lett kan få et litt populistisk preg. Når Kårstein Eiden Løvaas (H) argumenterer med at NRK ikke behøver å drive for eksempel en rockekanal, fordi det allerede finnes slike, og at NRK ikke skal være opptatt av markedsandeler og seertall, tror vi det spiller inn at Løvaas har en fortid i den kommersielle kanalen P4.

NRK har fått sitt mandat av Stortinget, og skal etterleve en lang rekke krav for å oppfylle dette. Allmennkringkasteren er den eneste med et nett av utenrikskorrespondenter, har et stort norsk tilbud for barn, leverer innhold til alle aldersgrupper og har ansvar for å vise fram bredden i norsk kulturliv. Alt dette kan de kommersielle kanalene velge bort.

Samtidig er det avgjørende at NRK tilbyr noe til alle seerne, og slik er den samlende kanalen for alle. Da må vi også gi NRK rammer som gjør at samfunnsansvaret kan ivaretas på en god måte. Hvis NRK ikke lenger kan formidle bredden i norsk samfunnsliv blir Norge et fattigere land å leve i.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00