Geir Lundestads bok «Fredens sekretær» har skapt storm. Tidligere leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland hevder at påstander som framsettes om ham i boka er løgner og injurierende. Lundestad skriver blant annet at Jagland trengte Lundestads hjelp for å skrive sine taler til Nobelseremonien. Dessuten antydes det at Jagland ved enkelte anledninger ga hint til mediene om hvem som fikk prisen.

Så kraftig har reaksjonene vært at Lundestad nå er fratatt sitt kontor i Nobelinstituttet. Dette har vært hans arbeidsplass i 25 år.

Det er vanskelig å se at boka til den nylig avgåtte sekretæren i Nobelkomiteen forsvarer så sterke virkemidler.Vi kan heller ikke se at han har brutt sitt taushetsløfte, slik Thorbjørn Jagland hevder. Derimot har han gitt offentligheten viktig informasjon som hittil ikke har vært kjent. Det handler blant annet om at Jonas Gahr Støre ved to anledninger skal ha forsøkt å påvirke komiteen til å unnlate å gi fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Jaglands reaksjon skyldes nok først og fremst at også hans svake sider kommer til uttrykk i boka. Alle komitéledere utleveres ganske nådeløst når det gjelder deres personlige egenskaper i en slik rolle. Jagland beskrives som svært kunnskapsrik, men også klossete, med dårlige sosiale antenner, svært distré og lite interessert i å lære av andre. Slike karakteristikker er selvsagt ubehagelige, men er verken brudd på taushetsløftet eller noe «karakterdrap» slik redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle har hevdet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.