Hva slags mat skal unger som deltar på idrettsarrangementer spise og drikke? Debatten har blusset opp i forkant av helgens Briskebyturnering. Det jobbes på hver eneste trening med utøvernes fysiske prestasjoner. Når det arrangeres store stevner er kioskene en viktig del av tilbudet. Is, popkorn, brus, potetgull og pølser selges til deltakerne. Dessuten bidrar salget til å finansiere driften av idrettslagene. Dermed er viljen til å bytte ut den usunne maten med sunne alternativer liten. Eller som Anders Langset, leder for yngres avdeling i HamKam sier til Hamar Arbeiderblad: «Dersom noen ønsker å kjøpe en is må vi nesten tilby dette. For det er en del av turneringsopplevelsen».

Mange vil nok være enige med Langset i dette. Men med en slik innstilling blir det heller ingen forandring. Avle Christen Bjørn, som er utviklingsleder i Hedmark Idrettskrets er ærlig nok til å innrømme at det er gjort lite for å endre matvanene på idrettsstevner. Når vi samtidig vet at fedme blant barn er i ferd med å bli et samfunnsproblem, bør vi kanskje være mer framoverlent for å endre holdningene også her.

Noen har våget. Oslo-klubben Frigg gjennomførte forbud mot usunn mat. Ingen is, brus, potetgull eller andre slike varer var tilgjengelige. I stedet ble det solgt grove brødskiver med sunt pålegg, vann, smoothie, frukt og bær. Ifølge ledere i klubben gikk salget bra. Lokale klubber i vårt område bør vise større interesse for dette tiltaket enn det vi har sett så langt.

Vil vi lære ungene at sunt kosthold har betydning for å lykkes på idrettsbanen, er turneringene et viktig sted å begynne for å få fram gode holdninger. Da nytter det ikke å selge brus, potetgull og is, side om side med vann, frukt og matpakker. Vi må rett og slett ha mot nok til å si at en is i varmen ikke nødvendigvis er en del av en idrettsturnering. Matvanene til våre barn formes hele tiden. Vil vi bidra til at de får et sunt kosthold, må det få noen konsekvenser. Idrettsledere som jobber med barn spiller en viktig rolle når ungene skal lære sunt kosthold.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00