Først gjorde ordførerkandidat Knut Fangberget en helomvending i sykehussaken, og sa nei til et storsykehus for Innlandet. I går smelte Hamar Høyre-leder Jane Meyer igjen døra for Storhamar håndball, og klubbens forsøk på å få slettet kommunal gjeld. Høyre er lei av dårlig ledelse og elendig økonomistyring i idretten. Hvis toppidretten ikke er attraktiv nok for sponsorer og publikum til at den kan drives på egen kjøl, får man heller tilpasse ambisjonene etter de økonomiske rammene.

Det er et klart og tydelig standpunkt, som vi langt på vei deler. Men det er et stykke unna Knut Fangbergets reaksjon da den økonomiske krisen i Storhamar var et faktum. Da ville Høyres ordførerkandidat avvente rådmannens innstilling. Nå har noen forstått at dette kan bli en av de viktigste sakene i valgkampen.

Det hevdes med styrke at Ap vant valget i 2011 på løftet om ny håndballhall. Denne valgkampen kan på mange måter bli en reprise. Ikke minst fordi saken må avgjøres av kommunestyret før valget. Alle partier tvinges til å tone flagg. Og så sterkt står idretten i Hamar at det skal sterk rygg til for å legge seg ut med idrettsledere som alltid synes å mene at byen trenger idretten for nær sagt enhver pris.

Det er likevel forskjell på å love en ny håndballhall, og på nytt bruke offentlige midler til å redde eliteidretten. Forslaget til ordfører Morten Aspeli (Ap) innebærer at gjeld slettes hvis klubben betaler leie framover. Det er ikke sikkert alle synes det er spiselig at et idrettslag skal få betalt for å betale for seg.

Denne saken vil uansett splitte byen. I Arbeiderpartiet er redningsaksjonen en vinnersak. Båndene til idretten er historisk sett sterke. For Høyre er det viktig å markere en annen profil enn Ap. Dette er en god mulighet til å vinne velgere som er lei av at toppidretten særbehandles. Så spørs det om de er mange nok til å veie opp for de som vil ha elitehåndball på Hamar vest.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00