Sverige rystes etter det brutale angrepet på Kronan skole i Trollhättan. Med stikkvåpen marsjerte den 21 år gamle drapsmannen inn og drepte to mennesker. Ytterligere to svevde mellom liv og død. Han gikk inn i to skoleklasser for å stikke ned elevene. Bare de med mørk hud ble angrepet. Lærere og elever med hvit hud gikk fri. Det rasistiske motivet er med andre ord åpenbart.

Svensk politi opplyser at de er sikre på at 21-åringen var alene om terrorhandlingene. Det er altså igjen soloterroristen vi ser i aksjon. Parallellen til Anders Behring Breivik er tydelig. Klart rasistisk og nazistisk inspirert opplyser politiet, og legger blant annet vekt på brevet han har lagt igjen. Hatkriminalitet er merkelappen politiet setter på drapene.

Boligområdet hvor drapsmannen slo til er et av Sveriges fattigste. Hit søker mange innvandrere av alle nasjonaliteter, fordi det er mulig å få leid seg en billig bolig. Arbeidsledighet og fattigdom kombinert med ulike nasjonaliteter og kulturer kan skape konfliktfylte situasjoner og ekstreme oppfatninger.

Dessverre ser vi igjen at enkeltpersoner vil forsøke å forandre verden med vold og drap. Vi gir dem næring når vi i den offentlige samtalen aksepterer fremmedfrykt og rasisme. Men også når vi ikke tar alvorlig nok på de utfordringene som et flerkulturelt samfunn gir oss, og lar boområder utvikle seg til fattigdomsgettoer. Hvit, høyreekstrem terrorisme har igjen vist at ingen handlinger er for avskyelige.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00