Markus Refsdal forteller at ungdomsorganisasjonen har engasjert seg til fordel for vestlig jernbanetrasé gjennom Hamar. Dette skal ikke ha falt i god jord hos alle. Refsdal sier han har opplevd hat i kommentarfeltene, og noen av medlemmene i Natur og Ungdom har også mottatt ubehagelige private meldinger.

Vi ser ingen grunn til å betvile opplevelsen til Natur og Ungdom-lederen, selv om vi nok kunne ha ønsket at han dokumenterte tilfellene hvor han opplever hets. Hans uttalelser til Hamar Arbeiderblad er uansett verd å reflektere over. Hvis en etablert ungdomsorganisasjon som Natur og Ungdom ikke føler at det er mulig å delta i jernbanedebatten, bør alle som er med på å legge premissene for en slik debatt spørre seg selv om debattklimaet kan forbedres. En fruktbar debatt tilsier at flere meninger er representert, og at det er vilje til å lytte til hverandres synspunkter.

Samtidig velger man selv sine arenaer. Ren hets og private meldinger til enkeltpersoner tar vi klart avstand fra. Men samtidig kan det generelt være klokt å velge debattarenaer hvor man opplever å bli godt mottatt og hvor ens synspunkter blir behandlet med respekt. Utviklingen på sosiale medier har dessverre fått preg av å fungere mer som meningsfellesskap for dem som allerede er overbevist om en bestemt sak, framfor arenaer hvor man kan utveksle ulike oppfatninger.

Ordførerkandidat i Stange, Aasa Gjestvang (Sp) forteller at hun har valgt å droppe Facebook fordi det stjeler for mye tid, og fordi hun misliker debattkulturen på sosiale medier. Andre politikere bruker sosiale medier til å profilere seg selv og egne synspunkter, uten å engasjere seg sterkt i debattforumer som først og fremst skal overbevise andre i en bestemt sak. Også Natur og Ungdom bør forsøke å finne en plass for sine oppfatninger i jernbanedebatten. For vi trenger deres meninger. Jordvern og bevaring av Åkersvika er viktige spørsmål som ikke har fått en stor nok plass i jernbanedebatten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.