I år er det 50 år siden den store ulykkespåsken i 1967. Det er et dystert jubileum. Uværet i den norske fjellheimen i 1967 krevde 17 menneskeliv. I Jotunheimen, på Hardangervidda, på Saltfjellet og flere andre steder. Mange av de omkomne var unge. Dødsfallene avdekket også at mange hadde begrenset kunnskap om hvordan man utstyrte seg for en strabasiøs fjelltur. Det ble en dyrekjøpt erfaring.

Den tragiske påsken i 1967 ga støtet til et stort arbeid for å gi nordmenn bedre kunnskap om hvordan man oppfører seg i fjellet. Fjellvettreglene har blitt nasjonens felleseie og repeteres hver påske. I fjor ble igjen fjellvettreglene revidert for å være oppdatert i tråd med nye trender i vår bruk av fjellheimen.

Bruken av fjellet har endret seg mye på 50 år. Vi er mange flere som legger ut på tur, vi er dristigere, og vi har større fart. Mens det tidligere var vanlig for de fleste fjellturister å gå fra hytte til hytte, er toppturene med langt høyere risiko nå blitt allemannseie. Flere oppholder seg i fjellet enn før.

Den norske fjellheimen er en fantastisk mulighet for rekreasjon. Og det er all grunn til å nye vårsola i fjellet også denne påsken. Men med historien som bakteppe er det også nødvendig å vise varsomhet, og ta hensyn til naturens uberegnelige krefter. Vi vil også berømme den betydelige innsatsen frivillige fra Røde Kors gjør i fjellet. Hjelpekorpsene har reddet mange liv gjennom sine lange tradisjoner med frivillig innsats i påskefjellet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.