Fire ganger har de hotellansatte streiket siden 1990. Det er en god grunn til det. De er underbetalt. Mange hotellansatte opplever at det nærmest er aksept for at de skal tilhøre et lavlønnsyrke. Derfor er det et sentralt krav i år å få gjennomført lokal forhandlingsrett.

Ved mange store hoteller er det mulig å få høyere lønnstillegg gjennom lokale forhandlinger. Slik det er nå ender de hotellansatte opp med resultatet fra det sentrale lønnsoppgjøret. Det er som kjent bare ment å være et minimumstillegg i andre bransjer.

Tidligere i år presenterte Statistisk sentralbyrå sin lønnsstatistikk. Den viser at gjennomsnittlig månedslønn for lønnsmottakere i Norge er på 43.400 kroner. I hotell-og restaurantbransjen ligger den på 30.100 kroner. Det sier seg selv at streikeviljen øker når lønnsnivået ligger på 70 prosent av gjennomsnittslønn.

Et godt eksempel er Randi Stenshjemmet som er tillitsvalgt for ni fagorganiserte som driver kro og motell ved E6 på Rudshøgda. Til Hamar Arbeiderblad fortalte hun at til tross for lang ansiennitet utgjør hennes årslønn 350.000 kroner. Mange vil spørre seg om det er en lønn man kan leve av.

Slik lønnsnivået er i hotellbransjen blir tips en viktig faktor for å opprettholde et visst inntektsnivå. Vi har selvsagt ikke noe imot at noen tipser ansatte som er særlig serviceinnstilt. Men det bør ikke være slike gaver som er grunnlaget for lønnsnivået i Norge i dag. Det er i så fall en svært usikker inntekt, og det gjør de ansatte helt avhengig av gjestenes lyst til å tipse.

De hotellansatte gjennomfører en lovlig streik i forbindelse med tariffoppgjøret. Den fortjener støtte, fordi de streikende forsøker å gjøre noe med lavtløntes lønnsvilkår. Det er en streik på arbeidsplasser hvor det er stor utskifting av personale, og derfor lav organisasjonsprosent. Likevel tar de hotellansatte belastningen med å gå ut i en streik med uvisst resultat. Vi synes de hotellansatte fortjener et godt resultat ved årets lønnsoppgjør.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.