De fire siste årene har 90 prosent av alle trafikkulykker om sommeren skjedd i fint vær, skriver Lokalavisa Sør-Østerdal. En undersøkelse gjennomført av Statens vegvesen, region øst viser at de siste fire årene var det 79 trafikkulykker med drepte eller hardt skadde i Hedmark i månedene mai – august.

Rapportene fra trafikkpolitiet de siste månedene er forstemmende lesning. Under en fartskontroll på E6 i Stange 16. mai i år ble fem bilister fratatt førerkortet for grove fartsovertredelser. Verst var en sjåfør som kjørte i 141 kilometer i 80-sonen. Noen uker før fikk 26 førere bøter på en kontroll i 50-sonen i Åkersvikvegen i Hamar. Nå i ferietiden i juli forteller politiet at til tross for en rekke kontroller, kjører folk fortsatt altfor fort. For få dager siden fikk 10 bilførere bøter under en kontroll mellom Elverum og Trysil, mens to måtte la bilen stå. Høyeste hastighet i 80-sonen var vanvittige 168 kilometer i timen.

Under en kontroll ved inngangen til fellesferien på samme strekning opplyste politiet at så mange kjørte for fort at de ikke hadde kapasitet til å stoppe alle. Under en tredagers kontroll mistet 11 førerkortet og 133 fikk bøter. Politiet oppfordrer bilførerne til å være litt lettere på gasspedalen. Utrykningspolitiet kommer ikke til å ta ferie. Grunnen er åpenbar.

Ferietid er altså også høytid for trafikkulykker. I juni omkom 16 mennesker i trafikken. En tristere start på ferien kan knapt tenkes. Likevel ser det ut til at vi er mest opptatt av å komme fem minutter fortere fram til hytta, enn å tenke på egen og andres sikkerhet i trafikken. Hvis du som sjåfør er våken, konsentrert, edru og holder fartsgrensa, er det liten sannsynlighet for at du gjør feil som fører til en alvorlig ulykke, sier avdelingsdirektør Per Magnar Klomstad i Statens vegvesen til Lokalavisa. Vanskeligere er det altså ikke, hvis vi vil komme trygt fram til vårt feriemål.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.