Det er lokale krefter i Kongsvinger-regionen som har presset på for et slikt vedtak. Ifølge Østlendingen er vedtaket gjort til tross for protester fra både Ahus, Sykehuset Innlandet og Helse Sør-Øst.

Vedtaket er dramatisk for Sykehuset Innlandet. Å skille sørfylket ut på denne måten betyr at Sykehuset Innlandet mister et pasientgrunnlag på om lag 40.000 mennesker. Det rammer blant annet hardt økonomisk. Styreleder Anne Enger viser ifølge Østlendingen til en rapport som tilsier at dette betyr innsparinger for Sykehuset Innlandet på 110 millioner kroner.

Helseminister Høie uttaler i en pressemelding at han i denne saken har tatt hensyn til lokalbefolkningens ønsker. Det betyr etter vårt syn samtidig at han ikke lytter til lokalbefolkningen i de andre områdene i Innlandet. Hedmark og Oppland som region er taperne når Kongsvinger sykehus legges under Ahus.

De mulige langsiktige konsekvensene er likevel verst. Innlandet står midt i en tung politisk prosess for å forsøke å bygge opp et felles hovedsykehus. For å få midler til dette er det viktig å dokumentere pasientgrunnlaget. Her svekker helseministeren Innlandet kraftig. Det gjenstår å se om det også betyr mindre interesse for å bevilge helsemilliarder til et eventuelt nytt hovedsykehus.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.