Statsbudsjettets sosiale profil ble et hovedtema i spørretimen, og i debatten ga statsministeren uttrykk for at debatten om kuttene i barnetillegg og overgangsstønad har gjort inntrykk. Hun slo fast at enkelte historier har vært «hjerteskjærende». Likevel forsvarer hun endringene.

Debatten i Stortinget skjedde bare to dager etter at arbeidsminister Robert Eriksson måtte gjøre retrett med budsjettforslaget om å stramme inn inntektsgrensen for å kunne oppnå sykelønn. Regjeringen la opp til å heve grensen fra 44.000 til 88.000 kroner. Press fra organisasjonene, med LO og NHO i spissen, førte til retretten. De la fram dokumentasjon på at forslaget er i strid med avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Eriksson forsvarer likevel sitt opprinnelige forslag.

Regjeringens intensjon med forslagene er å få flere ut i jobb framfor å motta trygdepenger. Det er lett å slutte seg til et slik ønske. Men verden er ikke alltid like enkel som den i teorien kan fortone seg fra regjeringskvartalet. Også mange andre enn statsministeren har lest hjerteskjærende historier om virkningen av regjeringens forslag. Det mangler heller ikke på historier om engasjerte mennesker som mer enn gjerne vil inn i betalte jobber. Men noen trenger litt støtte på vegen til å kvalifisere seg for arbeidslivet. Det er lettere å få fast jobb med utdanning enn uten.

Alenemor Hilde Mari Bjørke fra Løten beskriver sin situasjon på dagens debattsider. Det er ikke mulig å ta utdanning på ett år. Overgangsstønad over flere år er et tiltak for å øke jobbmulighetene. Fjernes muligheten til utdanning gjøres vegen inn i arbeidslivet vanskeligere, særlig for dem som stiller bak i køen allerede, skriver hun. Ja, det er «hjerteskjærende», Erna. Og det er feil medisin for å få folk ut i arbeid. Hva med en ny retrett? Heller ikke her er det noen tvil om hva de berørtes organisasjoner mener.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.