Fakta blir bekreftet i den såkalte Ungdata-undersøkelsen, som 851 ungdomsskoleelever i Hamar har svart på. Og tida hjemme, den brukes gjerne på nettet. Grovt sett kan man si at jentene bruker tid på sosiale medier, som Snapchat, Instagram og Facebook, mens guttene i hovedsak bruker skjermtida si på data- og tv-spill.

Trond Grue er SLT-koordinator i Hamar. Det vil si at han jobber med «samordning for lokale, forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet», en ordning som skal sikre at ressursene som finnes i kommunen og politiet blir samkjørt og målrettet. Med sin erfaring i arbeidet med ungdom, og utviklingen han ser med de digitale mediene, kommer ikke Grue til å anbefale at kommunen gjenoppretter Ungdomskontakten i byen. Det til tross for at det var sterke reaksjoner da funksjonen ble offer for sparekniven i 2012. Men mye har skjedd på fire år. Det er både forståelig og verdt å lytte til når SLT-koordinatoren mener behovene for ungdomstiltak finnes på helt andre arenaer enn gatehjørnene.

Når ungdommene våre møtes i digitale kanaler, vet vi at det bringer med seg flere utfordringer. Sosiale krav og forventninger om popularitet, higet etter bekreftende klikk og «likes», tilsvarende usikkerhet, utfrysing, anonym uthenging og direkte mobbing er krevende å håndtere. Trond Grue viser til mange tilfeller av det han kaller «psykisk uhelse».

Vi støtter hans utspill om å sette mer ressurser inn i skolen og jobbe aktivt med forebygging der. Det er det stedet der all ungdom møtes – fysisk, og der alle kan nås. Vi skrev om dette i HA tidligere i vår, da flere artikler tok for seg behovet for psykologtjeneste i videregående skole. Nora Simone Sande (17) tok opp saken på fylkestingets talerstol i mars. Siden har et slikt tilbud vist seg både velkomment og nyttig i et pågående prosjekt på Hamar katedralskole og Storhamar videregående.Utekontakten må erstattes med «innekontakt».

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.