Årets jordbruksoppgjør er i ferd med å bli historisk. I nesten 65 år er de økonomiske virkemidlene i norsk landbrukspolitikk utformet gjennom forhandlinger mellom Regjeringen og næringsaktører. Stortinget har i all hovedsak respektert det såkalte forhandlingsinstituttet, uansett om forhandlingene har endt med en framforhandlet avtale eller et brudd. I år vil ikke dette komme til å skje. Etter at det nå er klart at flertallet på Stortinget samler seg mot Regjeringens avslåtte tilbud i årets forhandlinger, blir dette det første oppgjøret som avsluttes uten Regjeringen som part.

Det var et gap på en milliard kroner mellom jordbrukets krav og statens tilbud da forhandlingene startet 5. mai. Bøndenes krav var på om lag 1,4 milliarder, mens Regjeringen presenterte en ramme på 410 millioner kroner. Dagen før hadde for øvrig flertallet på Stortinget påført Regjeringen nederlag da landbruksmeldinga ble behandlet. Vedtaket hadde som hovedmål å øke norsk matproduksjon basert på norske ressurser. Det ble også vedtatt et mål om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre yrkesgrupper.

Det er grunn til å se på Regjeringens tilbud i forhandlingene som et forsøk på omkamp etter tapet i Stortinget om landbruksmeldinga. Det har som nevnt vært en tradisjon for at i de tilfeller der det ikke har vært oppnådd enighet, har Stortinget uten videre vedtatt Regjeringens tilbud. Antakelig har Regjeringen spekulert i at dette kom til å skje også i år. Senest i forbindelse med oppgjøret for ett år siden uttalte Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, klart at respekten for dette forhandlingsinstituttet var av overordnet betydning.

Vi ser ikke på årets unntak som et varig brudd med denne tradisjonen. Men opp gjennom årene har det vært en bred enighet i Stortinget om landbrukspolitikken. I og med at Regjeringen såpass klart bryter med de forutsetningene som ble satt i et vedtak som da tilbudet ble lagt fram kun var noen timer gammelt, er det både riktig og nødvendig å gi Regjeringen dette smekket over fingrene. Og vi tror heller ikke det vil skade norsk landbruks framtid.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.