Debatten om mediedekningen av Midtøsten har fått stor oppmerksomhet etter de israelske angrepene på Gaza. Det har alltid vært delte meninger om hvordan dekningen til for eksempel NRK skal være. Få internasjonale konflikter er så verdiladet som denne. Med framveksten av sosiale medier har det blitt enklere for pressgrupper å utøve et press på den enkelte journalist. Aldri har vi sett det så tydelig som nå.

Reaksjonene på NRKs korrespondent Sidsel Wold har vært voldsomme. Nylig ble det opprette en egen Facebook-gruppe med over 1200 medlemmer, med navnet «Vi krever Sidsel Wold FJERNET! Hun er antisemitt. En skam for Norge!» Sidsel Wold har mottatt tusenvis av hatmailer, hvor hun utsettes for grov hets. TV2s Midtøsten-medarbeider Fredrik Græsvik forteller om den samme hatkampanjen fra folk som sympatiserer sterkt med Israel. Over to tusen hatmailer, twittermeldinger og sms fikk det til å renne over for TV2-journalisten. Han tok et kraftig oppgjør med miljøet som forsøker å påvirke mediedekningen av den israelske militæraksjonen.

Det ert forstemmende at norske journalister utsettes for et slikt press. Vi trenger medier som kan rapportere fritt, uten å måtte ta hensyn til andre stater eller pressgrupper. Ingen kan trekke i tvil Wolds og Græsviks kompetanse; de er begge erfarne journalister som har lang erfaring fra regionen. Denne gangen har også israelsk UD bidratt til å øke presset, ved å kalle Sidsel Wold en løgner. Da blir det viktigere enn noen gang at medienes dekning av konflikten underlegges de vanlige journalistiske kriteriene som vi ellers er vant til fra NRK og TV2.

Også her i avisen ser vi tendenser til at det skrives debattinnlegg som har en aggressiv form. Nylig ga en innsender palestinerne ansvaret for jødenes Holocaust under 2. verdenskrig. Slike historieløse påstander skaper bare mer hat. Vi har høy terskel på debattsidene i Hamar Arbeiderblad, men vil i framtida unnlate å trykke slike innlegg for å opprettholde et akseptabelt debattklima.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.