Den opphetede rovdyrdebatten nådde et lavmål med uttalelsene til Øyvind Solum, leder for Rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold. Til NRK uttalte Solum fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) at norske bønder burde bruke andre saueraser enn Norsk kvit sau, som er den vanligste sauerasen i Norge. Ifølge Solum er dette en stor tung sau fordi den gir mye kjøtt. Den har derfor større problemer med å løpe fra angripende ulv enn andre raser.

Uttalelsen demonstrerer stor kunnskapsløshet om rovdyrproblematikken. Hvor raskt sauen løper hindrer ikke ulv som skader og dreper et stort antall sau når de først går til angrep. Slike påstander i etterkant av de store tapene norske sauebønder har lidd denne våren på grunn av ulv, bidrar bare til at frontene blir enda mer uforsonlige i den betente rovdyrdebatten.

Tapene har i stor utstrekning skjedd utenfor ulvesonen som Stortinget har vedtatt. Rovviltnemndene bestemte derfor mandag at 34 ulv skal skytes. 12 ulver utenfor ulvesonen i Hedmark og Akershus. I tillegg skal hele Osdalsflokken, Julussaflokken og Slettsåflokken være med i uttaket. Dette er i tråd med Stortingets vedtak om ulvesonen like før jul i fjor.

Protestene mot rovdyrnemndenes innstilling har allerede kommet. Hovedargumentet er at skyting av så mange ulver er i strid med Naturmangfoldloven og Bern-konvensjonen. Arnfinn Nergård (Sp), som leder Rovviltnemnda i Hedmark, mener på sin side at det også bør skytes ulv innenfor den vedtatte ulvesonen siden bestandsmålet er nådd.

Miljøminister Vidar Helgesen (H) har siste ord i saken. Igjen. Vi vil peke på at vi er i ferd med å få en ukontrollert ulvevekst. Ifølge Miljødirektoratet er det påvist 105–112 ulver med helt eller delvis oppholdssted i Norge. Tapene for sauebønder utenfor ulvesonen har vært betydelige denne våren. Bestandsmålet innenfor sonen er nådd. I denne situasjonen har Helgesen ikke noe valg hvis han skal respektere Stortingets vedtak. Han er nødt til å lytte til Rovviltnemndene, og si ja til uttaket av 34 ulver.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.