Spørsmålet om kommunesammenslåing på Hedmarken handler ikke om Hamars behov, skriver Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud her i Hamar Arbeiderblad. Det er et godt utgangspunkt for en debatt om kommunereformen, og det var her hele diskusjonen burde ha begynt. I stedet startet den med at flere ordførere gikk tidlig ut og sa nei, uten annen begrunnelse enn at de klarer seg godt i dag.

Kravet til kommunene er ikke bare å kunne levere gode kommunale tjenester i dag. De må også kunne fylle rollen som samfunnsplanlegger i et perspektiv på 10–20 år. Vi kan ikke overse Gudbjørgsruds argumentasjon når han peker på Hedmark som et av de minst urbaniserte fylkene i landet. Det er i byene veksten kommer. Den harde sannhet er at bare Hamar og Elverum har en befolkningsvekst som holder tritt med landsgjennomsnittet.

Uansett hvor stor kjærligheten er til egen kommune, er det regionsentrene som må utvikles. Urbaniseringen fortsetter, og da er det ikke nok å dele ut bystatus. Hamar-rådmannen har rett når han sier at Hedmark vil tape mot andre regioner, hvis vi tviholder på dagens situasjon som vinnerformel også for de neste 10 årene.

Løpet er kjørt for en regionkommune på Hedmarken. Men fortsatt er det mulig å få en prosess mellom Hamar og Stange. Det krever at Stange-politikerne tar innover seg at hele regionen må utvikles. Det har stor betydning hvordan Stange Arbeiderparti stiller seg. Medlemsmøtet som behandlet saken denne uka var sånn sett ikke oppløftende.

Det er ikke godt nok å si at Stange vil klare seg selv. Det er heller ikke slik at sammenslåing er et svik mot Stange. Følelsene bør legges til side når kommunestrukturen diskuteres. Stange har ingen forutsetninger for å bli et urbant vekstsentrum. Derfor vil det være bedre å være en del av en kommune som kan være Hedmarkens motor. Vi håper flere følger varaordfører Trine Lise Stårvik (Ap), og sier ja til å starte en dialog med Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.