Spørsmålet om kommunesammenslåing på Hedmarken handler ikke om Hamars behov, skriver Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud her i Hamar Arbeiderblad. Det er et godt utgangspunkt for en debatt om kommunereformen, og det var her hele diskusjonen burde ha begynt. I stedet startet den med at flere ordførere gikk tidlig ut og sa nei, uten annen begrunnelse enn at de klarer seg godt i dag.

Kravet til kommunene er ikke bare å kunne levere gode kommunale tjenester i dag. De må også kunne fylle rollen som samfunnsplanlegger i et perspektiv på 10–20 år. Vi kan ikke overse Gudbjørgsruds argumentasjon når han peker på Hedmark som et av de minst urbaniserte fylkene i landet. Det er i byene veksten kommer. Den harde sannhet er at bare Hamar og Elverum har en befolkningsvekst som holder tritt med landsgjennomsnittet.

Uansett hvor stor kjærligheten er til egen kommune, er det regionsentrene som må utvikles. Urbaniseringen fortsetter, og da er det ikke nok å dele ut bystatus. Hamar-rådmannen har rett når han sier at Hedmark vil tape mot andre regioner, hvis vi tviholder på dagens situasjon som vinnerformel også for de neste 10 årene.

Løpet er kjørt for en regionkommune på Hedmarken. Men fortsatt er det mulig å få en prosess mellom Hamar og Stange. Det krever at Stange-politikerne tar innover seg at hele regionen må utvikles. Det har stor betydning hvordan Stange Arbeiderparti stiller seg. Medlemsmøtet som behandlet saken denne uka var sånn sett ikke oppløftende.

Det er ikke godt nok å si at Stange vil klare seg selv. Det er heller ikke slik at sammenslåing er et svik mot Stange. Følelsene bør legges til side når kommunestrukturen diskuteres. Stange har ingen forutsetninger for å bli et urbant vekstsentrum. Derfor vil det være bedre å være en del av en kommune som kan være Hedmarkens motor. Vi håper flere følger varaordfører Trine Lise Stårvik (Ap), og sier ja til å starte en dialog med Hamar.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00