Hedmark inntar førsteplassen på statistikken over hvor mye inkassogjeld hver innbygger har i gjennomsnitt. De som er svartelistet på grunn av betalingsanmerkninger her i fylket har en gjennomsnittlig inkassogjeld på nesten 250.000 kroner. Landsgjennomsnittet er 148.648 kroner. Bak hver person i statistikken finner vi en skjebne. Inkassogjeld er den dyreste du kan ha, og den vanskeligste å bli kvitt.

Mens boliggjeld er knyttet opp mot konkrete verdier, er inkassogjeld helt uten noen sikkerhet. Det er lån med skyhøy rente, og dessuten en fortelling om en person som ikke har klart å gjøre opp for seg.

Ofte er det unge mennesker som har latt seg friste til å bruke kredittkort for å finansiere forbruket sitt. Banker og forretninger tilbyr slike kort i stor utstrekning, åpenbart for å bedre sin egen lønnsomhet. Men vurderes det i tilstrekkelig grad om den som får kredittkortet faktisk har mulighet til å betjene et økt forbruk? Dessverre ser vi altfor ofte at kredittkortfinansiert forbruk ender med flere kredittkort for å dekke opp regninger som ikke kan betales. Spiralen kan ende med svartelisting, som igjen betyr at det blir umulig å få boliglån eller andre lån til en mer normal rente.

Det bør være strenge reguleringer for hvem som kan få kredittkort. Har man ikke fast inntekt blir det fort vanskelig å betjene kjøp som det ikke var mulig å gjøre uten kredittkortet. Unge mennesker risikerer å bruke mange år av sitt liv på å betjene kredittkortgjeld.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00