Som Hamar Arbeiderblad kunne fortelle, fullfører og består nå 85 prosent av elevene i Hedmark videregående skole. Det er et fantastisk resultat, og bak tallene finner vi unge mennesker som går ut i sitt voksenliv med en grunnutdannelse. For hver eneste lille prosent som fullfører videregående skole, er det 25 ungdommer som ikke står som arbeidsledige foran Nav-kontorene. Derfor er det arbeidet som er gjort så viktig på lang sikt.

Ti år har det tatt, sier fylkesråd for utdanning Aasa Gjestvang (Sp). Det tror vi på. Det finnes ingen kjappe, lettvinte løsninger for å motivere ungdom til å fullføre utdanning. Lærerne er selvsagt nøkkelpersoner. Det er jo de som i stor grad skaper skolehverdagen for tusenvis av ungdom.

Skoleforsker ved Høgskolen i Hedmark Thomas Nordahl peker på flere viktige faktorer bak suksessen. Kompetanseheving av lærerne, lederutvikling av rektorene og en kultur for å spørre «hva er det vi driver med?». Slik har Hedmark fylke sakte, men sikkert blitt et foregangsfylke, hvor trivselen i klasserommet er stor. Hvem hadde trodd det for 10 år siden?

I dagens samfunn kreves det kompetanse nær sagt for hvilken som helst jobb. Robotene er dessuten på full fart inn i arbeidslivet, og stadig flere oppgaver som utføres av ufaglærte, vil bli automatisert. Derfor er det så viktig at skolen framstår som et attraktivt sted for læring, og ikke bidrar til å øke andelen av unge mennesker som går på ulike former for trygd eller sosialhjelp.

I 2011 fullførte bare 67 prosent av elevene i Hedmark videregående skole. Det sier litt om den framgangen vi har sett her i fylket. Den økonomiske gevinsten er stor. Ifølge Thomas Nordahl går 20 prosent av dem som ikke fullfører videregående skole rett inn i Nav-systemet. Det betyr økte utgifter for kommunene. Derfor er hver elev som fullfører også en gladnyhet for dem som sitter med ansvaret for kommunenes budsjetter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.