Helseminister Bent Høie (H) vil opprette en «havarikommisjon» for helsevesenet, etter modell fra luftforsvaret. Etter flere oppslag i Aftenposten denne uka, som avdekker at sykehusansatte ikke tør å varsle om feil som skjer under behandling av pasienter, beskriver statsråden pasientsikkerheten her i landet som «uholdbar». Det er en ganske nådeløs karakteristikk fra han som har ansvaret for nettopp denne sektoren.

Vi trodde Statens helsetilsyn skulle gjøre jobben med å avdekke feil, men mye tyder på at den såkalte «utrykningsgruppen» ikke har maktet å forandre den nærmest innebygde refleksen det synes som helsepersonell kan ha, om at feil feies under teppet og ikke rapporteres videre. Pårørende som forsøker å komme til bunns i sine kjæres pasienthistorie forteller at de møter en vegg av kollegial yrkestaushet. Man kan lett tenke seg at sykehus ikke er særlig glad for å få «feilbehandlinger» festet til et ellers godt navn og rykte. Når vi skal benytte oss av fritt sykehusvalg, hvem av oss vil vel velge et sted der vi har hørt at pasienter skades eller dør, i stedet for å få hjelp? Og hvilke problemer vil sykehuset få med rekruttering av nye ansatte? Men når ansatte dekker over, beskytter kolleger eller ledere og tier om avvik i pasientbehandlingen er det en ukultur som krever ordentlig opprydning. Et regime der man risikerer represalier fra overordnede - sykehusledelsen - om man kommer med bekymringsmeldinger, skriker etter mer åpenhet.

Helseministerens Undersøkelseskommisjon skal etterforske og finne fakta i saker der man mistenker at pasienter har dødd eller blitt feilbehandlet på grunn av tabber eller gale vurderinger fra fagfolk. Fortsatt skal Helsetilsynet stadfeste skyldspørsmål og konsekvenser for helseinstitusjonen. Men hvis en ny kommisjon skal ha noen hensikt, må samarbeidet med Helsetilsynet være svært tett, og tilsynet må bruke sin makt til å sanksjonere. Ellers er vi like langt. For å kunne lære av feil, må helseforetakene ta ansvar for å få has på ukulturen som handler om å framstå feilfri. For pasientenes trygghet og helse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.