Statens tilbud til norske bønder må oppleves som provoserende. Noe annet er det vanskelig å se for seg, etter at statens forhandlere i går presenterte et tilbud på 90 millioner kroner som sin innledning til årets landbruksoppgjør. Bondeorganisasjonene har krevd 950 millioner kroner ved årets oppgjør. I lys av dette kan man trygt si at årets tilbud fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) er en kalddusj.

Tilbudet innebærer blant annet at de direkte overføringene fra staten reduseres med 110 millioner kroner. Regjeringen vil også mer enn halvere antallet regioner for omsetting av melkekvoter. I dag er det 18 regioner, eller en i hvert fylke. Slik sikres det melkeproduksjon i hele landet. Landbruksminister Listhaug fortsetter altså den sentraliseringslinjen hun har lagt seg på.

Bondeorganisasjonenes krav innebærer en lønnsvekst på 7 prosent. Anslaget for den generelle lønnsveksten i Norge er beregnet til 3,1 prosent. Statens tilbud gir bøndene bare 1,75 prosent lønnsvekst, ifølge beregninger fra Landbruksdirektoratet.

Signalet fra Stortinget har vært at bøndene skal sikres en bedre inntektsutvikling, og at det er viktig at Norge har matproduksjon i hele landet. Landbruksministeren virker uberørt av Stortingets oppfatning. Vi ser ikke bort fra at det blir en ny vår med demonstrerende bønder og traktorer i gatene. Det er kanskje det siste en regjering med tynnslitt tillit hos velgerne trenger rett før inngangen til valgkampen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.