Én av fem lærere har eneansvar for hele 22 førsteklassinger. Det viser en undersøkelse gjort på til sammen 281 skoler med 1215 lærere, utført på vegne av Utdanningsforbundet. Målet var å kartlegge den reelle størrelsen på elevgruppene rundt om på norske barneskoler.

Hvor mange elever lærerne faktisk er alene med og har ansvar for i klasserommet i løpet av skoledagen er et tilbakevendende tema i debatten om kvalitet i skolen. Hvordan oppleves undervisningen? Og arbeidsforholdene for lærerne? Hva med mulighetene for individuell opplæring og tilpassing til den enkelte elev? Blir barna, og særlig de aller yngste, tilstrekkelig sett og hørt?

18 og 22 elever i gjennomsnitt per lærer, viser at mange skoler ligger over det tallet mange mener bør være normen på 16 elever. Det er til å forstå at kritikerne av regjeringens og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) skolepolitikk lurer på hvordan dette harmonerer med honnørbegrepet «tidlig innsats». Det er grunn til å stille spørsmålet om én lærer er tilstrekkelig for å yte nettopp denne innsatsen som kreves for å gi så store grupper av unge elever den beste starten på skolegangen og utdanningsløpet.

Fem- og seksåringer trenger tett oppfølging og mye kontakt med voksenpersonene i skolen. Både for å finne seg til rette sosialt i skolehverdagen og ikke minst for å legge et godt grunnlag for læring. Hvis de må slite for lærerens oppmerksomhet, går det ut over tryggheten. Med mange elever er det også åpenbart vanskeligere for læreren å oppdage at enkeltelever sliter, enten det er faglig eller sosialt – og eventuelt sette inn nødvendige tiltak. Mange lærere opplever dermed en krevende følelse av utilstrekkelighet som resulterer i dårlig samvittighet og dårlig arbeidsmiljø.

Kommunene må se til at lærertetthet gjennomføres i praksis og at øremerkede midler fra staten blir brukt riktig. Vi støtter likevel Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) i kravet om et maksimalt antall elever per lærer. Det vil være et gode for både ansatte i skolen og ungene selv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.