Hamar mot Gjøvik i sterk tvekamp et godt stykke inn i lørdagskveldskosen i kveld. I begge byer skal det mobiliseres sterkt, og vinneren får premie, mens taperen straffes.

Nei da, dette gjelder verken sykehus eller høgskole, og det er ikke om noen dragkamp om etableringer og arbeidsplasser. Det gjelder ganske enkelt vårens store dugnad for klimaet, Earth Hour. De to byene er langt fra alene. Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele verden blir oppfordret til å slokke lyset en time for klimaet. Naturvernorganisasjonen WWF står bak kampanjen, som ble holdt for første gang i Australia i 2007. Siden har aksjonen vokst i styrke og omfang, og i år er det ventet at enkeltpersoner, virksomheter og myndigheter i de aller fleste land vil delta.

Den symbolske markeringen har som mål å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken ved å få privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner til å slå av elektrisk lys i en time. Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra. Kampanjen er et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene.

Så for å skape litt ekstra blest om tiltaket, har arrangørene i Norge satt utvalgte byer opp mot hverandre i konkurranse om hvem som har den største prosentvise reduksjonen i strømforbruket. Ordføreren i taperbyen er dømt til å skrive en artikkel i lokalavisene der han skriver noe pent om vinnerbyen. Slik vi ser det, er det store fordeler ved å skru av lyset en time fra klokken 20.30 i kveld. Hvis Hamar vinner, har vi gjort en god jobb for miljøet. Samtidig kan det ikke være verdens verste jobb Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg får med å skrive noe pent om Hamar.

Skulle vi derimot tape, har vi ved å gi Gjøvik skarp konkurranse vært med på å gi et betydelig bidrag for miljøet. Og når vi tenker etter får heller ikke Hamar-ordfører Morten Aspeli noen umulig oppgave.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.