Det handler om å gi folk tillit og en sjanse, sa restauranteier Hai Hang da han møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) denne uka. Hai Hang er en av regionens største restauranteiere og har vunnet flere priser. Hans historie er etter hvert velkjent for de fleste.

Han kom sammen med sin familie som vietnamesisk båtflyktning i 1978, på en tid hvor rasistiske holdninger hadde god grobunn på industristedet Brumunddal. Hai Hang opplevde at det ble kastet murstein gjennom vinduet til familiens hus, og faren ble banket opp på gata. Det står i sterk kontrast til disse opplevelsene når Hang ble kåret til årets ringsaksokning i 2015. Derfor er han en person det absolutt er verd å lytte til når flyktninger og integrering står på den politiske dagsorden.

Inkludering på idrettsbanen og på jobben er to viktige faktorer som Hang trekker fram. Det kan synes som enkelt og selvsagt, men det er det ikke. Hvordan mottar vi flyktninger når de får sin første jobb, eller kommer på sin første fotballtrening? Tillit er nøkkelen, sier Hai Hang, som mener han etter hvert fikk mye av det i Brumunddal.

Idretten i Brumunddal har de siste tiårene gjort et fantastisk arbeid med å inkludere innvandrerungdom. Hai Hang fikk fine og viktige opplevelser på håndballbanen. Fotballen har for mange barn og unge som bor på flyktningmottakene vært inngangsporten til det å få venner, lære norsk og skaffe seg et godt utgangspunkt for et nytt liv.

Det viktigste inkluderingsarbeidet skjer i hverdagen. Holdningene hos læreren, fotballtreneren eller arbeidslederen har alt å si for om vi klarer å inkludere mennesker fra en annen kultur. Det handler om å ha troen på folk, la dem vokse og etter hvert blomstre, sa Hang til statsråd Sylvi Listhaug. Det er ikke alltid vi synes en slik innstilling har preget en del av det Frp-politikere uttrykker blant annet på sosiale medier. Derfor håper vi integreringsministeren også tar med seg ordene til Hai Hang tilbake til sin politiske hverdag.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00