Det handler om å gi folk tillit og en sjanse, sa restauranteier Hai Hang da han møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) denne uka. Hai Hang er en av regionens største restauranteiere og har vunnet flere priser. Hans historie er etter hvert velkjent for de fleste.

Han kom sammen med sin familie som vietnamesisk båtflyktning i 1978, på en tid hvor rasistiske holdninger hadde god grobunn på industristedet Brumunddal. Hai Hang opplevde at det ble kastet murstein gjennom vinduet til familiens hus, og faren ble banket opp på gata. Det står i sterk kontrast til disse opplevelsene når Hang ble kåret til årets ringsaksokning i 2015. Derfor er han en person det absolutt er verd å lytte til når flyktninger og integrering står på den politiske dagsorden.

Inkludering på idrettsbanen og på jobben er to viktige faktorer som Hang trekker fram. Det kan synes som enkelt og selvsagt, men det er det ikke. Hvordan mottar vi flyktninger når de får sin første jobb, eller kommer på sin første fotballtrening? Tillit er nøkkelen, sier Hai Hang, som mener han etter hvert fikk mye av det i Brumunddal.

Idretten i Brumunddal har de siste tiårene gjort et fantastisk arbeid med å inkludere innvandrerungdom. Hai Hang fikk fine og viktige opplevelser på håndballbanen. Fotballen har for mange barn og unge som bor på flyktningmottakene vært inngangsporten til det å få venner, lære norsk og skaffe seg et godt utgangspunkt for et nytt liv.

Det viktigste inkluderingsarbeidet skjer i hverdagen. Holdningene hos læreren, fotballtreneren eller arbeidslederen har alt å si for om vi klarer å inkludere mennesker fra en annen kultur. Det handler om å ha troen på folk, la dem vokse og etter hvert blomstre, sa Hang til statsråd Sylvi Listhaug. Det er ikke alltid vi synes en slik innstilling har preget en del av det Frp-politikere uttrykker blant annet på sosiale medier. Derfor håper vi integreringsministeren også tar med seg ordene til Hai Hang tilbake til sin politiske hverdag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.