Så mye synes klart etter at Hamar Arbeiderblad i går kunne avdekke at det finnes en egen ektefellepensjon i avtalen, med en verdi på 870.000 kroner i året. Slikt er ikke dagligdags. At ektefellepensjonen skal være det dobbelte av det en gjennomsnittlig lønnsmottaker får i årslønn, klinger ikke godt. Det er derfor forståelig at avtalen har vakt sterke reaksjoner både hos politikere og blant folk flest.

Man kan selvsagt ønske seg at Rinnan selv hadde sett at dette ville bli oppfattet som en pensjonsavtale som er ute av alle proporsjoner. Da ville han i hvert fall ha sluppet det ubehaget det må være å se innholdet bli offentlig kjent, slik han nå gjør 15 år etter at avtalen ble undertegnet. Men vi kan heller ikke frata ledere retten til å forsøke å skaffe seg så gode betingelser som mulig.

Gårsdagen bør derfor være enda dårligere for dem som har sittet i Eidsiva-styret og godkjent denne lukrative pensjonsavtalen. Først og fremst tenker vi på den styrelederen som signerte avtalen i 2000. Det var daværende fylkesrådsleder i Hedmark og Ap-politiker Siri Austeng. En betydelig politisk skikkelse både i fylkespolitikken og i Arbeiderpartiet. Øvrige styreledere har åpenbart bare passivt videreført avtalen. Slik ender Reidar Åsgård (Ap) med å si at « ... han går ut fra at det er en god begrunnelse for det», mens Alexandra Bech Gjørv henviser til tidligere styreledere.

Enhver bedrift står selvsagt fritt til å avtale lønns- og pensjonsbetingelser for sine ledere. Problemet med Eidsiva er at selskapet er eid av kommunene, altså det offentlige. Derfor angår Eidsiva oss alle. Det er kommunene, representert ved ordførerne, som må svare for betingelsene til topplederen i Eidsiva. Det er derfor ikke rart at ordførerne reagerer på størrelsen på ektefellepensjonen. Men rent prinsipielt er det altså ikke konsernsjef Rinnan det bør reageres mot. Det er styrelederne som ordførerne selv har oppnevnt, som har latt dette passere gjennom 15 år.

Les også
NYHET ... men Ringsakers varaordfører tror det er lite å gjøre med avtalen.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.