Dikteren vil bli feiret over hele landet, når det avholdes minst 100 lokale Prøysen-arrangementer i forbindelse med 100- årsdagen til Alf Prøysen. Når kulturdepartementet ikke ville gjennomføre et nasjonalt forfatterår for Prøysen, slik som Bjørnson og Hamsun fikk, er dette det beste svaret Prøysen-komiteen kunne gi. Med arrangementer i barnehager, eldresentre, biblioteker, skoler og små og store scener over hele Norge, er jubileet i Prøysens ånd. Han var en kunstner som trivdes best sammen med vanlige folk.

En lang rekke kunstnere, både kjente og ukjente, vil gi sitt bidrag til at Prøysen kan høres over det ganske land. Slik vil også en ny generasjon artister ta i bruk Prøysens tekster, og på den måten tilbakevise påstanden fra enkelte om at Prøysen ikke har noen appell hos nye generasjoner.

Klokka 14 i dag er Ringsaker kommune eiere av det nye Prøysen-huset. Det er i seg selv en stor begivenhet. Veien fram har vært kronglete, men ildsjelene har aldri gitt opp. Det nye Prøysen-huset vil gjøre Ringsaker til den definitive Prøysen-kommunen. Og hvem er vel bedre egnet til en slik rolle? Vi synes det er åpenbart at Alf Prøysen hører til her, med sin oppvekst på Rudshøgda, og sitt liv som gårdsgutt på de lokale gårdene i området. Det var jo nettopp dette som formet Prøysen og hans diktning.

Likevel er det ikke gitt at Ringsaker skal ha sete som Prøysen-kommune. Kommunens ledere og kulturliv må gripe ham, og gi ham den plassen han fortjener. Med det nye Prøysen-huset og ved å sette seg i førersetet i forbindelse med 100-årsjubileet, har Ringsaker vist seg tilliten verdig. Så blir det spennende å se hva det nye Prøysen-huset skal inneholde. Om et år vet vi om man har lyktes med å ta Alf Prøysen inn i et nytt århundre. Det må være ambisjonen for det viktige arbeidet som skal gjøres etter at feiringen av 100-årsdagen er unnagjort.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.