Psykiater Synnøve Bratlie vil gradere voldtekter. I et intervju med Aftenposten sier hun at det er stor forskjell på det som kalles en overfallsvoldtekt, og en voldtekt som utføres av en du kjenner, en du har drukket med og hatt kroppskontakt med. Politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen, er enig med psykiater Bratlie. Han mener at det høye straffenivået for såkalte sovevoldtekter har hatt uheldige følger for unge mennesker som får livet ødelagt etter å ha begått et seksuelt overgrep. Også Aftenpostens rettskommentator Inge D. Hanssen støtter forslaget, og kaller Synnøve Bratlie en modig psykiater. Hanssen er bekymret for at det som i gamle dager ble kalt «tukling», nå er definert som voldtekt av Stortinget.

Det er noe virkelighetsfjernt over utspillet til psykiater Bratlie. Hun løfter fram skrekkbildet av overfallet som skjer i en mørk bakgate, mens vi vet at de fleste voldtekter begås av kjæreste, samboer, kollega eller en venn man treffer på en fest. Vi vet også at slike voldtekter gir de fleste ofre store traumer, som følger dem gjennom hele livet.

Det er et gufs fra fortiden Aftenpostens utmerkete rettskommentator Inge Hanssen kommer med. Det fantes en tid da voldtekt innenfor ekteskapet ikke var straffbart. Dette handler om noe så viktig som det rettsvern kvinner som blir voldtatt skal ha, og det har ikke kommet av seg selv. Den graderingen av voldtekt som her foreslås, er et signal om at noen voldtekter er mer akseptable enn andre.

Problemet er ikke at noen overgripere straffes for hardt når de begår en voldtekt. Mye viktigere er det faktum at svært få av dem som utsettes for voldtekt våger å fortelle andre om det, langt mindre anmelde voldtekten. I realiteten er det forbundet med svært liten risiko å begå en voldtekt, fordi offeret opplever så stor skam at de fortier overgrepet. Derfor må vi ha større bevissthet hos menn om konsekvensene det har for offeret når det begås en voldtekt. Forslaget til Synnøve Bratlie er i stedet å fremme hensynet til overgriperen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.