Pressen spør ikke om teatrenes kunstneriske seire, men er i stedet opptatt av hvor mange vi spiller for, sier Janne Langaas som er teatersjef ved Teater Innlandet til Klassekampen. Utgangspunktet er at sjefen ved Trøndelag Teater, Kristian Seltun har rykket ut mot vektleggingen av teatrenes besøkstall. Seltun hevder at noen teatre blåser opp besøkstallene sine, for å beholde de statlige bevilgningene.

Dramaturg Ola Bø, som ledet arbeidet med rapporten «Kvalitet for alle penga» går enda lenger. Han sier til Klassekampen at han hadde ønsket at teatrene sluttet å summere besøkstallene sine, fordi mediene heller bør konsentrere seg om det spilles godt og viktig teater.

Som teatersjef kan det selvsagt være fristende å drømme om en tilværelse hvor man overhodet ikke måles etter hvor mange som vil se de stykkene du setter opp. Men hvilken oppmerksomhet kunst og kultur får må nok være underlagt de samme mekanismer som andre tilbud i samfunnet. I hvert fall hvis teatrene mener de er berettiget til økonomisk støtte fra stat og fylke. For hva er godt og viktig teater? Det er som kjent en lite målbar størrelse, og kan alene ikke definere hvor statlige og fylkeskommunale midler skal gå.

Vi er imidlertid langt på vei enige med Janne Langaas i at mediene i for liten grad også vurderer de kunstneriske resultatene til teatrene. Det har stor betydning at det ikke bare settes opp populære bestselgere, men at teatersjefene også våger å utfordre oss med smalere forestillinger. Det er nettopp evnen til å finne denne balansen som etter vårt syn er noe av suksessoppskriften til Teater Innlandet.

Dramaturg Ola Bø frykter at jaget etter gode publikumstall går ut over kvaliteten. Vi tror tvert imot det er en sammenheng mellom godt teater og godt publikumsbesøk. Det betyr ikke at Teater Innlandet hvert år kan forvente en suksess på linje med Sunde-forestillingen «Det året det var så bratt». Men teater som få eller ingen vil se blir først og fremst uinteressant.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.