I kjølvannet av Skibladner foreslår stortingsrepresentant for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum å lage turistveg nummer 19 rundt Mjøsa. Han mener opplevelsesvegen gjennom mjøslandskapet kan bli en realitet hvis man griper sjansen og legger opp til dugnad.

Når Statens vegvesens motto for de så langt 18 nasjonale turistvegene er «Vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkt og rasteplasser», bør det kalle mjøspolitikerne på banen. Vi vet at lokal turistnæring, kunstnere, foreninger og bedrifter sammen kan trekke folk og ikke minst ønsker å vise fram distriktet vi er så stolt av. Innlandet har mye å by turistene, som de ikke finner eller får langs de allerede etablerte nasjonalvegene. De er i hovedsak lokalisert på Vestlandet, med kyst, fjord og fjell. Vi har matfatet, med historie, duvende landskap, åkre og åpen himmel. Og med Skibladner-suksessen friskt i minne ville det vært interessant om ordførere og ledelse i både Hedmark og Oppland fylker gjør som Vedum sier, og begynner å snakke sammen. De bør også få med seg Akershus og den søndre delen av Mjøsa, for å lage et helhetlig prosjekt for alle som kjører nordover fra Oslo og Gardermoen.

Utenriksdepartementet benytter Nasjonale turistveger i omdømmebygginga av Norge internasjonalt og arrangerer pressereiser for journalister som vil skrive om landet vårt. Også Innovasjon Norge markedsfører turistvegene i kampanjer og på nettsiden visitnorway.com, som på 14 språk har over 22 millioner besøkende i året. I tillegg kommer alle reiselivsaktører, turoperatører, hotellkjeder og kartselskaper som i dag sprer kunnskap om turistvegene. Hvis Mjøsa – vegen mellom Eidsvoll og Lillehammer – kunne bli en del av dette, ville det ha uvurderlig betydning for kunnskapen om det for mange undervurderte Østlandet som turistmål.

Vi oppfordrer Statens vegvesen til å bruke noen av de 3,5 prosjektmilliardene i Innlandet og investere i Mjøslandskapet som en nasjonal turistveg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.