Nils Røhne (Ap) oppfordres til å ta gjenvalg som ordfører. 69-åringen har egentlig signalisert at han gir seg etter kommunevalget i 2019. Men etter at lederen for Stange og Romedal Arbeiderlag, Kjell Arne Johnsrud har oppfordret ham til å ta enda en periode kan det se ut som den populære ordføreren vil tenke seg om en gang til.

Det er ingen tvil om at Nils Røhne har vært og er en utmerket ordfører for Stange. Han er ubestridt, har stor tillit hos kommunens innbyggere og nyter også stor respekt i Arbeiderpartiet. Nils Røhne er ikke minst en folkelig, jordnær ordfører. Likevel synes vi nominasjonskomiteen bør legge flere aspekter til grunn enn utelukkende Røhnes popularitet.

Mens Hamar Ap sliter med å få fram kvalifiserte ordførerkandidater, har Stange Ap flere gode alternativer. Det er en misunnelsesverdig situasjon å være i. Da skylder man også å vurdere kvalitetene til de som ønsker å slippe til.

Det er tradisjon i Stange for at ordføreren sitter lenge. Svært lenge. Arnljot Johnstad satt i 33 år, Jan Tyriberget i 23 år og Røhne vil ha 12 år bak seg ved neste valg. Det kan være en fordel at politikere ikke sitter i posisjon for mange år. Kravet om nytenking er stort i en tid hvor ordet omstilling preger samfunnsliv og arbeidsliv.

Stange står midt i en brytningstid. Nærheten til Hamar og kommunikasjonen til Oslo vil bety stor tilflytting og evne til å se kommunen med nye øyne. Ottestad vokser hurtig og er Stanges nye tyngdepunkt. Ap utfordres av Nærmiljølista. Det krever en annen politisk vektlegging. Vi har sett hva det vellykkede generasjonsskiftet i ledelsen i Ringsaker har betydd av ny kraft og tydeligere visjoner.

Derfor bør kandidater som Helmik Slora Kristiansen og Trine Lise Stårvik vurderes nøye av nominasjonskomiteen. Selv om vi slutter oss fullt ut til de positive beskrivelsene av dagens ordfører, kan det hende Stange også kan ha godt av et generasjonsskifte.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00