Det betyr ikke at regjeringens kommunereform er over. Nå er det fylkesmennenes tur. De skal innen 1. oktober gjennomgå det som har kommet ut av frivillige prosesser og folkeavstemninger i de enkelte kommunene. I en del fylker er resultatene magre. I Hedmark har vi ikke fått en eneste sammenslåing.

Marit Gilleberg, som er prosessveileder for kommunereformen for Fylkesmannen i Hedmark, sa i januar i år at hun regnet at kommunekartet her i fylket ville være ganske annerledes når kommune var ferdige med sine forhandlinger. Så har ikke skjedd. Nå ligger ballen hos Gilleberg, og fylkesmann Sigbjørn Johnsen.

Regjeringen og Stortinget har vedtatt at enkeltkommuner ikke skal kunne stanse endringer som er ønsket av regionale og nasjonale hensyn. Enkelt sagt betyr det at nasjonens og regionens hensyn går foran hva innbyggerne og politikerne i en enkeltkommune måtte mene.

Professor i samfunnsøkonomi Jørn Rattsø sier til Aftenposten at det er to hovedproblemer som må løses. Innestengte byer og svake distrikter. Hamar befinner seg i den første kategorien. Regionen har hatt en fin utvikling de siste årene, med økonomisk vekst og befolkningsøkning. Men arealplanlegging og næringsutvikling blir skadelidende når regionens motor hemmes av kommunegrensene. Så spørs det hvor handlekraftig Fylkesmannen er når hans anbefalingen sendes til regjeringen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.