Som kjent har høyskolestyrer og administrasjon ved Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer (HiL) på ny innledet samtaler om en eventuell sammenslåing. Tidligere rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Bente Ohnstad kommer nå med en advarsel til den nye ledelsen i HiL.

Vi synes ikke tidligere rektor Ohnstads utspill er et positivt bidrag til det nye forsøket på fusjon. Vi minner om at fusjonsprosjektet som Ohnstad var en del av strandet, til tross for at det ble lagt betydelige midler inn i prosjektet. Siden den gang har Høgskolen i Gjøvik funnet andre partnere. Et mulig innlandsuniversitet står altså svekket tilbake.

Det kan se ut som ideen om at Høgskolen i Lillehammer fortsatt kan stå alene, fortsatt lever godt i kunnskapsmiljøene i Oppland. Det tror vi er en naiv tanke. Signalene fra ledelsen i Kunnskapsdepartementet har vært mer enn tydelige i så måte. Vi tror nåværende rektor ved HiL, Kathrine Skretting har rett når hun sier til Gudbrandsdølen Dagningen at Høgskolen i Lillehammer vil bli veldig liten i et langsiktig perspektiv.

Samtaler om fusjon vil alltid ha et element av personkjemi. Den gode personkjemien manglet åpenbart i den forrige fusjonsrunden. Det kan se ut som utgangspunktet er bedre nå. Da trenger styrer og administrasjon ledelsen ved de to høgskolene all den godviljen de kan få mens samtalene pågår. Advarsler har aldri vært mangelvare i Innlandet, enten det handler om teater, sykehus, universitet eller sammenslåing til et innlandsfylke. Frykt og mistenksomhet har preget forsøkene på å skape fellesprosjekter i de to fylkene.

Nye prosesser blir ikke bedre av at deltakerne starter diskusjonen med en ryggsekk full av dårlige erfaringer. Men mange har gjennom årene også sett litt av hvilke grep som fungerer for å få et godt resultat. Vi hilser velkommen innspill som kan være med på å gjøre veien til et innlandsuniversitet eller storsykehus mindre tornefull

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.