London har fått sin første muslimske ordfører. Sadiq Khan som tilhører det britiske arbeiderpartiet Labour er sønn av en pakistansk bussjåfør. Med 44 prosent av stemmene avløser han konservative Boris Johnson. Khan er selv menneskerettighetsadvokat og har siden 2005 vært medlem av det britiske parlamentet.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Fra ytterliggående høyrepartier har det kommet krasse reaksjoner på valget. London er en av de mest multietniske storbyene i Europa. Av de åtte millioner innbyggerne er ti prosent muslimer. Talsmenn for ytterliggående høyrepartier hevder ifølge flere britiske medier at valget av Khan er et resultat av at britene er utradert i mange av Londons bydeler.

Også det konservative partiet har drevet en valgkamp som har blitt beskyldt for å være ufin. Statsminister David Cameron har påstått at londonerne vil bli forsøkskaniner i et gigantisk politisk eksperiment hvis Khan blir ordfører. Khan har også blitt forsøkt knyttet til ekstremistiske muslimske miljøer.

I stedet for å fokusere på Sadiq Khans religiøse tro, burde hans politiske motstandere være mer opptatt av hans politiske budskap. Kanskje handler hans valgseier om at han gått til valg på flere og rimeligere boliger for folk med vanlige lønninger, frysing av billettprisene på kollektivsystemet i London og et bedre forhold mellom ulike folkegrupper på tvers av religioner.

Det er nærliggende å trekke parallellen til Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik. Hun er en av landets fremste politikere, men som muslim har også måttet tåle fokus på sin religiøse tro. Tajik ble utsatt for voldsom rasistisk hets da hun sa at hun foretrakk republikk framfor kongehuset.

Det kan se ut som politisk debatt i vestlige land lett forfaller til rasisme når muslimer erobrer viktige politiske posisjoner. Det er ekstremistene som vil undergrave demokratiet, som tjener på det forsøkene på å underminere muslimer i vestlige land.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.