Igjen har vi fått en debatt om Fremskrittspartiets grumsete holdninger. Igjen virker partiledelsen merkelig tafatt når det etterspørres et standpunkt til de ytringene som kommer. Det handler om hetsen mot Arbeiderpartiets stortingspolitiker Hadia Tajik. Frp-politikere har trykket «liker» på kommentarer på sosiale medier hvor Tajik angivelig oppfordrer til halshogging. Det publiseres påstander om at hun fornekter norsk kultur, er for tvangsekteskap og bidrar til muslimsk dominans i norsk politikk.

I mandagens NRK Dagsnytt 18 tok riktignok nestleder Per Sandberg avstand fra de meningene partifelle Ulf Leirstein hadde støttet på Facebook. Men partileder Siv Jensen har ikke benyttet de mulighetene hun har hatt i debatter til å beklage utsagnene. I stedet fokuserer hun og andre sentrale tillitsvalgte i Frp på trusselen om en radikalisering av islam.

Det er bare tre korte år siden Anders Behring Breivik førte sin personlige krig mot et flerkulturelt samfunn, ved å gjennomføre massedrap på barn og ungdom på Utøya. Terrorhandlingene ble etterfulgt av mange og sterke oppfordringer om å etablere et politisk debattklima som ikke bidro til fremmedfiendtlighet, og slik skape grobunn for at miljøer med Breiviks holdninger skulle legitimeres.

Hetsen mot Hadia Tajik minner til forveksling den type grumsete påstander som først og fremst bidrar til stigmatisering av store grupper mennesker som har det til felles at de er muslimer. Vi deler bekymringen for radikalisert islam i Norge, men den kan ikke legitimere generell politisk hets mot muslimer flest.

Derfor er vi skuffet over at Siv Jensen ikke brukte denne muligheten til å vise sine partifeller hvor grensene går. Det finnes fellestrekk i manifestet til Anders Behring Breivik og de holdningene som uttrykkes fra de mest ekstreme miljøene i Frp. Siv Jensen har ikke gjort noe for å distansere sitt parti fra dette, til tross for at hun nå sitter i regjering.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.