åtte år med diskusjon om skjenketider har ikke endret politikernes holdning. Kommunestyrets flertall på 22 representanter stemte for å beholde skjenkestopp kl. 01.30, mens 17 stemte for å utvide utestedenes rett til å skjenke til kl. 02.30. Dermed ble det nøyaktig samme resultat som da saken var til behandling i 2008.

Vi synes det er en fornuftig konklusjon. Uttalelser fra kommunelegen og politiet om konsekvensene av å utvide skjenkingen bør veie tungt i denne saken. Vi er enige med ordfører Einar Busterud (BBL) i at skjenketidene skal beskytte den delen av befolkningen som har problemer med å håndtere alkohol.

Vi mener også at restriktive skjenketider beskytter flertallet. Vold på grunn av fyll rammer ofte blindt og meningsløst. Også de som koser seg med et glass på byen, risikerer å være utsatt i de små nattetimer.

Derimot etterlyser vi klarere, forutsigbare alkoholpolitiske standpunkter hos de politiske partiene. Flere av partiene stiller sine representanter fritt til å stemme hva de vil. Det fører til at BBL er delt på midten, og at Hamar Arbeiderpartis leder stemmer mot resten av sin gruppe.

Fristilling skjer gjerne når det er politiske saker som berører viktige samvittighetsspørsmål, hvor man ikke kan påtvinge enkeltrepresentanter et syn som strider mot deres overbevisning. Abortsaken er et eksempel på dette. Vi har problemer med å se at skjenketidene skulle volde den enkelte så store samvittighetskvaler.

I stedet er det nærliggende å tenke at spørsmålet om alkoholskjenking ikke tillegges så stor betydning som andre saker. Kan vi se for oss at Ap ville stille sine representanter fritt i spørsmålet om privatisering, eller at noen fra BBL i sin tid skulle stemt mot byggingen av kulturhuset? Alkoholproblemer og skader som følge av alkoholbruk koster samfunnet 22 milliarder kroner årlig. Fastsettelse av skjenketider kan altså ha stor samfunnsmessig betydning.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.