På Hamar Arbeiderblads valgdebatt tidligere denne uka lovte ordfører Anita Ihle Steen (Ap) at barneskolene i nordre Ringsaker er fredet hele den kommende fireårsperioden. Det ble selvsagt mottatt med tilfredshet hos dem som kjemper for bygdesamfunnene. Men løftet er bare gitt for fire år. Begrunnelsen er dessuten at man må se hvordan utviklingen blir i den kommende valgperioden. Det synes vi smaker av politisk handlingslammelse.

Det er selvsagt fristende for enhver politiker å vente til et bygdesamfunn selv innser at en skole er for liten til at den har eksistensgrunnlag. Da slipper man ubehaget med å ta kampen med foreldregrupper som vil slåss for skolen. Men det er ikke politisk handlekraft å vente til skolene er falleferdige og antall elever faller under 50 på hver skole, før man samler elevene i større skoler.

Ringsaker kommune har med hell gjort grep både i Gaupen og Nes. Nå legger Ap seg likevel på en vente- og se-holdning, og utfordres i tillegg i liten grad av de øvrige partiene. En slik holdning er seigpining av fagpersonalet og foreldre og elever. Vi har sett i forbindelse med nedleggelsen av Brumund skole at det slett ikke er noen automatikk i at bygda forsvinner med skolen.

Til sjuende og sist bør vi huske at skolen er til for at elevene skal lære, ikke et virkemiddel for å opprettholde et bygdesamfunn. Større skoler betyr flere lærere og mer kompetanse, og et større sosialt miljø for elevene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.