I fjor kom regjeringen med nye regler som hadde som konsekvens at elever med fravær over 10 prosent i et fag ikke fikk karakter. Endringen skapte sterke reaksjoner. 10.000 elever streiket mot de nye reglene. Legeforeningen fryktet kaos fordi elever ville overbelaste fastlegene for å få sjukemeldinger.

Også Hamar Arbeiderblad uttrykte skepsis til de nye fraværsreglene. På lederplass skrev vi at vi skulle ønske innstrammingen førte til at flere fullførte. «Dessverre tror vi ikke det virker denne gangen heller», var vår pessimistiske konklusjon. Derimot pekte Katta-rektor Stig Johannesen på at gjennomsnittseleven ved hans skole hadde et fravær på hele 15 dager i løpet av et år. Han følte seg sikker på at en innstramming av fraværsreglene ville gi resultater.

Ett år er selvsagt for kort tid til å kunne fastslå at det store problemet med fravær i den videregående skolen er løst en gang for alle. Blant annet har strykprosenten ved yrkesfaglig studieretning økt, selv om fraværet her har gått ned med hele 50 prosent. Dette er en studieretning hvor frafall har vært en særlig stor utfordring. Her kan altså konsekvensene av de nye fraværsreglene være at elevene som har kompetanse til å bestå, blir satt på sidelinja.

Helhetsbildet er likevel at regjeringen har fått en god start på jobben med å redusere fraværet. Riktignok protesterer fortsatt elevorganisasjonen. Leder Rahman Chaudry sier til Klassekampen at elevene er skremt tilbake på skolebenken fordi de frykter å stryke, men det betyr ikke at de er blitt motiverte for å lære.

Chaudry har rett i at motivasjon er en viktig faktor for å ha lyst til å lære. Men det kan ikke være tvil om at elever som møter på skolen i timene har et bedre grunnlag for å ta eksamen, enn de som er fraværende. Derfor blir det spennende å se fortsettelsen når resultatene etter det første året blir analysert enda bedre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.