Det viser en gledelig offensiv satsing på skolen fra kommunens side når Ringsaker utvider engelskundervisningen med én time ekstra i uka for første til fjerde trinn. Elevene vil få 152 timer mer engelsk de første skoleårene enn jevnaldrende unger i resten av landet. Ved Stavsberg skole har de også ansatt en egen ressurslærer i engelskfaget, og ungene begynner så smått å bli kjent med fremmedspråket allerede i barnehagen.

Det skjærer kanskje i ørene på enkelte norskforkjempere, som med uro ser at engelske uttrykk brer seg i norsk dagligtale. Men ved å sørge for en bevissthet om språkenes egenart og likheter, å øve opp språkforståelse, språkøre og ordforråd, vil elevene nettopp stå sterkere mot eventuell påvirkning fra engelsk, enten det er gjennom populærkultur eller bruken av globale, sosiale medier.

Allerede i barnehagealder blir unger kjent med engelske ord og uttrykk gjennom bruken av og leken med digitale spill. Dette lærer de av. Derfor er det framtidsrettet og tett knyttet mot samfunnsutviklingen generelt å satse på det rektor Else Margrethe Holst ved Stavsberg skole kaller dybdelæring gjennom hele barneskoleløpet. Hvis man kan bidra til å avmystifisere vårt aller viktigste fremmedspråk og motivere elevene tidlig, er det ikke tvil om at de vil ha stor nytte av et godt engelskspråklig grunnlag gjennom utdanningsforløpet, og i arbeidslivet. Mye pensum og faglitteratur vil kun foreligge på engelsk og de vil møte undervisning med engelsktalende forelesere. En trygghet i dette språket allerede fra de første skoleårene vil skape studenter som er bedre rustet til å tilegne seg ny kunnskap.

Det er gledelig at Ringsaker kommune innenfor de rammene som finnes for grunnskolen også klarer å legger til rette for mer matematikkundervisning på barnetrinnet. Forhåpentligvis vil det hjelpe mange elever som sliter med å knekke koden i realfag. Både matte og språk trengs i et globalisert arbeidsmarked der nasjonale grenser blir mindre viktig og kommunikasjon over grensene helt essensielt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.