I dag presenteres forslaget til nytt statsbudsjett. Fortsatt husker nok mange rystelsene for et år siden, da den borgerlige regjeringen la fram sitt aller første budsjett. Helt sikkert er det at statsrådene selv husker hvordan det gikk. Med budsjettforslaget startet den store nedturen for Høyre og Frp.

Budsjettets innretning bar preg av at de som hadde aller mest skulle få mer. Samtidig foreslo finansminister Siv Jensen (Frp) store kutt i uføretrygden. Slikt skapte sterke reaksjoner hos folk flest.

I tillegg var det tydelig at regjeringspartiene ikke hadde samkjørt budsjettopplegget med de to andre partiene som utgjør det borgerlige flertallet på Stortinget. Venstre og KrF kranglet åpenlyst med regjeringen, og bidro dermed til å underminere hele budsjettopplegget.

Vi regner med at statsminister Erna Solberg (H) har lært. Budsjettet kulminerte med den utskjelte plastposeavgiften, som kom på bordet for å få budsjettet til å gå opp. Noe slikt ser vi neppe i år. Men det knytter seg spenning til hva slags skatteprofil dette budsjettet vil ha.

Likhetstanken står sterkt i Norge. Derfor ble reaksjonene i fjor så massive. Samtidig har finansminister Siv Jensen behov for å vise at en H/Frp-regjering «forandrer landet». Skattelette er en av de store sakene som skiller høyre- og venstresiden i norsk politikk. Med svake økonomiske konjunkturer og økende ledighet tror vi likevel det er begrenset handlingsrom denne gangen.

Kommuneøkonomien er også et sentralt område i budsjettforslaget. Den berører oss alle, i form av økonomiske rammer for skoler, barnehager og sykehjem. Vi frykter at det ikke blir mer penger til kommunene, men at de i stedet må omfordele. Bevilgninger til å fullføre E6 helt fram til Mjøsbrua forventer vi imidlertid at ligger i dette budsjettet. Det er liten vits med et eget vegselskap, hvis ikke pengene følger med. Såpass må Frps nyutnevnte vegpolitiske talsmann, Tor André Johnsen klare å få til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.