I dag presenteres forslaget til nytt statsbudsjett. Fortsatt husker nok mange rystelsene for et år siden, da den borgerlige regjeringen la fram sitt aller første budsjett. Helt sikkert er det at statsrådene selv husker hvordan det gikk. Med budsjettforslaget startet den store nedturen for Høyre og Frp.

Budsjettets innretning bar preg av at de som hadde aller mest skulle få mer. Samtidig foreslo finansminister Siv Jensen (Frp) store kutt i uføretrygden. Slikt skapte sterke reaksjoner hos folk flest.

I tillegg var det tydelig at regjeringspartiene ikke hadde samkjørt budsjettopplegget med de to andre partiene som utgjør det borgerlige flertallet på Stortinget. Venstre og KrF kranglet åpenlyst med regjeringen, og bidro dermed til å underminere hele budsjettopplegget.

Vi regner med at statsminister Erna Solberg (H) har lært. Budsjettet kulminerte med den utskjelte plastposeavgiften, som kom på bordet for å få budsjettet til å gå opp. Noe slikt ser vi neppe i år. Men det knytter seg spenning til hva slags skatteprofil dette budsjettet vil ha.

Likhetstanken står sterkt i Norge. Derfor ble reaksjonene i fjor så massive. Samtidig har finansminister Siv Jensen behov for å vise at en H/Frp-regjering «forandrer landet». Skattelette er en av de store sakene som skiller høyre- og venstresiden i norsk politikk. Med svake økonomiske konjunkturer og økende ledighet tror vi likevel det er begrenset handlingsrom denne gangen.

Kommuneøkonomien er også et sentralt område i budsjettforslaget. Den berører oss alle, i form av økonomiske rammer for skoler, barnehager og sykehjem. Vi frykter at det ikke blir mer penger til kommunene, men at de i stedet må omfordele. Bevilgninger til å fullføre E6 helt fram til Mjøsbrua forventer vi imidlertid at ligger i dette budsjettet. Det er liten vits med et eget vegselskap, hvis ikke pengene følger med. Såpass må Frps nyutnevnte vegpolitiske talsmann, Tor André Johnsen klare å få til.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00