Det lokale nyhetsåret ble avsluttet med nyheten om at Skatt øst flytter inn i butikksenteret Kvartal 48. Dermed har eieren av kjøpesenteret måttet akseptere at det ikke lenger er grunnlag for å drive med overskudd hvis man satser på lokalene som kjøpesenter. Et negativt årsresultat på seks millioner kroner dokumenterer at det ikke er enkelt å drive butikk i Hamar sentrum når de store sentergigantene som Maxi og CC Stadion tar så mye av handelen.

Vi kan ikke si at det er en ønsket sentrumsutvikling når gågata har både Nav og Skatt øst som store leietakere. Disse to offentlige institusjonene forbindes ikke i utgangspunktet med en forventning om en morsom bytur. På den annen side er tomme lokaler det aller verste for en by.

Leder i Hamar sentrum AS, Live Giset peker på det positive i at det fortsatt skal være butikker på gateplan, og at det med Skatt øst følger 150 ansatte som vil være brukere av sentrum. Det er tross alt bedre at gårdeieren får leid ut lokalene, enn at de bidrar til at Hamar ser ut som en spøkelsesby. Det er en fornuftig refleksjon, som også betyr at slaget om sentrum ikke er tapt.

Situasjonen for sentrum er nemlig sammensatt. En del forretninger går godt, mens andre har hatt problemer med å finne sin nisje og få varig positiv drift. Når det nå skal ansettes ny sentrumsleder vil dette være en svært viktig funksjon for å forsøke å trekke utviklingen i riktig retning.

Det må jobbes aktivt med å få de riktige butikkene til sentrum, og det må gjøres en innsats for å få nye aktører over den første vanskelige kneika. Hamar står på spranget til å bli en langt mer vital by, med befolkningsvekst og økning i boligpriser. Klarer man å få gårdeiere, kommunen og de næringsdrivende til å jobbe sammen, kan det hende vi vil slippet å se flere nedslående nyheter om utviklingen i sentrum. Det gjelder å spisse den positive følelsen av det som er spesielt ved å gå i sentrumsgatene. Å være midt i byen er en egen opplevelse vi ikke får på et kjøpesenter. Her har alle aktører som er i sentrum en jobb å gjøre.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00