Den norske skolen skal fornyes. Når ferien er over starter for fullt innspurten i arbeidet med den såkalte «Fagfornyelsen». Hele skoleverket skal få nye læreplaner. Allerede i oktober skal etter planen utkastene til de nye læreplanene være klare, og det blir muligheter for uttalelser og innspill fra dem som er interessert. Våren 2019 skal læreplanene ut på offentlig høring, før det blir gjort endelig vedtak. De nye læreplanene skal tas i bruk av skolene fra og med skoleåret som starter høsten 2020. De nåværende lærteplanene ble tatt i bruk høsten 2006.

Men på ett punkt har dette arbeidet snublet allerede i starten, og er den siste tiden blitt utsatt for kritikk. De gruppene som er oppnevnt til å lage det nye arbeidsverktøyet for norske elever består av hele 70 prosent kvinner. I noen av gruppene sitter det kun kvinner.

Det er grunn til å undre seg over denne ubalansen, når det samtidig er nedsatt et offentlig ekspertutvalg, ledet av Camilla Stoltenberg, som skal legge fram funn om kjønnsforskjeller i skolen. Bakgrunnen er at gutter er overrepresentert på flere negative statistikker i skolen. Kjønnsforskjellene i skolen er en av de mest debatterte problemstillingene i Skole-Norge, og åpenbart er utfordringene kjente og anerkjente av myndighetene.

Det bør være et mål for den framtidige skolen at den har lærere der begge kjønn og ulik bakgrunn er representert. Et mangfold blant lærerne, med mest mulig jevn fordeling mellom kjønnene, bør være et av målene for å kunne få flest mulig gjennom skoletida på en vellykket måte. Da sier det seg selv at det bør være et mangfold også blant dem som skal utforme den nye skolen.

Det står mye arbeid igjen før ansatte og elever kan ta i bruk de nye læreplanene om to år. Arbeidet er godt i gang, og trolig er det for sent å gjøre noe med sammensetningen av arbeidsgruppene. Men det skal nedsettes referansegrupper som skal følge arbeidet. I det minste bør en her passe på at balansen er bedre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.