Les også: Politiet etterforsker funn av forgiftet kjøtt i ulverevir i Hedmark

Nyheten om at det er langt ut forgiftet kjøtt for å ta livet av ulv ryster oss. Kjøttet er plassert ut i området til Norges største ulveflokk, Kynnareviret. Ifølge opptellinger som det anerkjente forskingsinstituttet Rovdata har gjort, skal denne flokken bestå av hele 14 ulver. Kjøttet var marinert i frostvæske og plassert på seks ulike steder på grensa mellom Åsnes og Våler kommuner her i Hedmark.

Frostvæsken som kjøttet er satt inn med ødelegger nyrefunksjonen til dyrene som spiser kjøttet. Det innebærer uten tvil store smerter og en mulig pinefull død for eventuelle ulver. Dette er alvorlig miljøkriminalitet og dessuten svært inhumant mot dyrene, slik politiadvokat Henning Klauseie formulerer seg til NRK. Dessverre vil det være vanskelig å identifisere gjerningspersonene.

Å legge ut forgiftet kjøtt for å ta livet av ulv er en eskalering av rovdyrdebatten som allerede er svært betent. Vi har i årevis hørt hvordan dyrevernere og landbruksnæringen gjensidig anklager hverandre for hets, trusler, snikskyting av ulv og ulovlige aksjoner mot gårdsbruk. Det hjelper heller ikke at regjeringen uthuler ulveforliket og undergraver rovdyrnemndenes autoritet. Slik kan skape en avmaktsfølelse som ekstreme krefter utnytter til forkastelige handlinger.

Det finnes ingen akseptable argumenter for å legge ut forgiftet kjøtt til ulveflokker, slik man her har gjort. Dette kan bare møtes med fordømmelse. Vi har en høy standard for dyrevelferden her i landet, både når det gjelder produksjonsdyr og rovdyr. Det skal vi fortsatt ha, uansett hvilket ståsted vi har i samfunnet.

Vi har også et ansvar for at den skarpe konflikten mellom dyrevernere og beitenæring ikke kommer ut av kontroll. Når aggresjonsnivået blir for høyt vil yttergrupper fra begge leire lettere kunne begå kriminelle handlinger av ulikt slag. Vi har alle interesse av å gjøre rovdyrdebatten til et så sivilisert ordskifte som mulig. Det kan alle som har et engasjement i denne saken bidra til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.