Mens Mahad Mahamud fra Brumunddal kjemper i Oslo tingrett for å beholde sitt statsborgerskap, kommer det nå fram nye lignende saker som ryster politikerne på Stortinget. Mahamud er som kjent fratatt sitt statsborgerskap fordi Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han løy om sin nasjonalitet da han kom til Norge for 17 år siden. Aftenposten har avdekket at en familie på 12 personer risikerer samme skjebne. Årsaken er at UDI mener foreldrene løy om at de var palestinske flyktninger da de kom til Norge for 27 år siden. Nå må de ut, med barn og barnebarn.

Ifølge Aftenposten jobber 14 saksbehandlere i UDI med å avdekke mulige feil i gamle asylsaker. Mens det i land som Nederland og Frankrike ikke er mulig å tilbakekalle statsborgerskap for annet enn kriminelle handlinger, har det norske lovverket ingen foreldelsesfrist.

Sakene har skapt sterke reaksjoner på Stortinget. Sentrale politikere fra SV, Venstre og KrF reagerer på at mennesker som er godt integrert i Norge og har bodd her i flere tiår, risikerer utkastelse. Et flertall på Stortinget har krevd at slike saker skal avgjøres i domstolene for bedre rettssikkerheten. Etter vårt syn er dette ingen farbar vei. Rettssikkerheten blir ikke nødvendigvis bedre av om domstolen behandler sakene, så lenge det er det samme regelverket som skal gjelde.

Stortinget bør i stedet vedta en foreldelsesfrist for asylsaker. Det er meningsløs bruk av ressurser å sette saksbehandlere til å grave i 20 år gamle asylsaker. Norge framstår som et inhumant land med Europas strengeste asylpolitikk. For de aller fleste kriminelle handlinger finnes det en foreldelsesfrist. Vi kan vanskelig se at disse asylsakene er verre enn kriminelle handlinger som straffes med 10 års fengsel.

Derfor synes vi Stortinget bør følge Tysklands praksis, og innføre 5 års foreldelsesfrist. Med støtte fra Ap vil det være flertall for en slik lovendring. Så langt har Helga Pedersen (Ap) lagt seg på Sylvi Listhaugs linje. Det kler etter vårt syn partiet dårlig.

Les også
NYHET HATV: Se video fra fakkeltoget her. 
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.