Blant de nyvalgte lokalpolitikerne i Ringsaker er 17 kvinner og 24 menn. Siden kommunen har prinsippet om gjennomgående representasjon – det vil si at det er kommunestyrerepresentantene som også skal bekle plassene i råd og underutvalg – er det blitt vanskelig å oppfylle kravet om at begge kjønn skal ha minimum 40 prosent representasjon i alle komiteer og nemnder.

Man havner i denne situasjonen delvis på grunn av partienes evne til å nominere mange nok kvinner på listene sine, og deri også kvinners tradisjon for å si ja når de blir spurt, eller melde seg som kandidater. Samtidig handler det ikke minst om velgernes kumulering av navn, og særlig menn, når de går til stemmeurnene. Det har ført til at Høyre har endt med 25 prosent kvinner i sin kommunestyregruppe og Arbeiderpartiet 38 prosent. Dette er en omfattende debatt, og hvordan man kan forbedre likestillingen i politikken bør definitivt diskuteres igjen, fram mot neste valg.

Selv om saken i Ringsaker reiser problemstillinger rundt pålagt kvotering, er det en overdramatisering å si at man risikerer å «vrake» folk som er ønsket av velgerne. Alle de 41 som er valgt inn i kommunestyret er sikre, siden stemmene de har fått er personlige. Dette handler i stedet om hvem som skal sitte i formannskap/planutvalg, kontrollutvalg, landbruks-, klagenemnd og i komiteene for oppvekst og omsorg. For å bedre kjønnsbalansen, må man antakelig delvis besette disse vervene med varaer – i stedet for de samme 41 menneskene som sitter i kommunestyret. Og hvorfor ikke?

Å gå bort fra gjennomgående representasjon kan bidra til sunnere fordeling av makt – og flere kandidater å ta av, også kvinner. Flere mennesker får innflytelse, i stedet for at den samles hos de få. Man må gå ut fra at dem som har sagt ja til å være vara er klare for oppgavene, og det er positivt for demokratiet at så mange som mulig får delta aktivt i den lokale politikken. Det kan gi økt rekruttering og skape større interesse for å engasjere seg, hvis plassene i utvalgene fordeles både på kommunestyrets medlemmer og varamedlemmer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.