regjeringen åpner for at kommunene skal ha lov til å forby tigging. Så langt har de øvrige partiene i den borgerlige koalisjonen, Venstre og Kristelig Folkeparti signalisert at de ikke vil støtte forslaget fra Høyre og Frp. Heller ikke Ap og SV er med på å tillate lokale forbud. Mer interessant er det at det er en lunken holdning i mange av kommunene til forslaget. Tigging er først og fremst et problem i byene. Så langt er det bare Drammens ordfører Tore Opdal Hansen (H) som har gitt klart uttrykk for at dette er noe han ønsker å innføre hvis det blir vedtatt i Stortinget.

Verken i Bergen, Stavanger, Trondheim eller Oslo er det stor entusiasme. «Vi kan ikke forby oss vekk fra de fattige», sier Geir Waage som er Aps gruppeleder i Trondheim. Det er etter vårt syn et viktig aspekt i denne saken. Mange av oss kan oppleve tigging som ubehagelig, enten fordi tiggerne er pågående, eller fordi vi ikke liker å se tiggende mennesker sitte på fortauet. Men et forbud vil ikke fjerne tiggerne fordi årsaken til tiggingen består.

Norske tiggere tigger fordi de ikke har penger til mat eller rus. Utenlandske tiggere kommer hit fordi de er fattige, og fordi Norge er et av verdens rikeste land. Selvsagt er vi vel kjent med at tiggingen organiseres, og at mange av tiggerne kommer i busslaster for å gjøre «jobben sin». Men ingen tigger hvis de kan slippe, og det finnes millioner av mennesker rundt om i Europa som lever sitt liv på denne måten.

Til Aftenposten sier en 24 år gammel tigger at hun vil selge heroin hvis det blir forbud mot å tigge. Det er en tankevekkende uttalelse. Fjerner vi tiggerne fra gatene vil de skaffe seg penger på andre måter. Lommetyveri, innbrudd, dopsalg; metodene er tallrike og mer ubehagelige enn tigging på gata. Derfor tror vi mer på den form for regulering man har fått til i flere av de store byene. Holdes tiggingen under en viss kontroll vil det være det beste vi kan oppnå. De fattige vil være der uansett hvilke lover vi innfører.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00